Bosna Hersek “en karlı” kış sezonunu yaşıyor

Bosna Hersek “en karlı” kış sezonunu yaşıyor

Son yıllarda kayak yapmaya yetecek kadar kar yağmaması nedeniyle işletmecilerin büyük zarara uğradığı Bosna Hersek, savaşın sona erdiği 1995 yılından itibaren “en karlı” kış sezonunu yaşıyor.

1984 Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapan ülke adeta turist akınına uğrarken, kış sezonunun “karlı” geçtiği Bosna Hersek’teki işletmecilerin de yüzü gülüyor.

Byelaşnitsa, Yahorina ve İgman gibi ülkenin en önemli kayak merkezlerindeki otellerde kış sezonunun başından itibaren 83 farklı ülkeden turistlerin konakladığı öğrenildi.

Kayak merkezlerinde Boşnakça’nın yanı sıra İngilizce, Türkçe, Almanca ve İspanyolca dillerini duymak rutin bir hal alırken, merkezlerdeki canlılık “1984 ruhu geri döndü” yorumlarına neden oldu.

Byelaşnita-İgman Olimpik Merkezi Müdürü Suad Yusiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014-2015 kış sezonundan son derece memnun olduklarını belirtirken, sezonun savaştan sonraki en başarılı sezon olduğunu ifade etti.

“En başarılı sezon” ifadesini kullanırken özellikle ocak ve şubat aylarındaki verilerinden yola çıktığını anlatan Yusiç, sadece ocak ayı içerisinde Byelaşnitsa ve İgman’ın 200 binden fazla turistin ziyaret ettiğini vurguladı.

Yusiç, gelecek yıl için şimdiden hazırlıklara başladıklarını belirtirken, sezonun sona ermesinin hemen akabinde gerek kayak pistlerinin gerekse otellerin yenileneceğini ifade etti.

Byelaşnitsa ve İgman’ı ziyaret eden turistlerin büyük çoğunluğunu Bosna Hersekli turistlerin oluşturduğunu aktaran Yusiç, “yerli” turistlerin yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesinden de turistlerin Saraybosna yakınlarındaki bu iki kayak merkezini ziyaret ettiğini belirtti.

Bosna Hersek Kis Turizm.Byelaşnitsa doldu, taştı

Byelaşnitsa’daki Marşal Hotel’in müdürü Zahid Beşoviç de kış sezonu boyunca tam kapasite çalıştıklarını ve otellerindeki doluluk oranının son üç yılın en iyisi olduğunu söyledi.

Bu yıl Byelaşnitsa’nın adeta turist akınına uğradığını anlatan Beşoviç, “Dağ, bugüne dek hiç olmadığı kadar doluydu bu sezon” dedi.

Saraybosna’da faaliyet gösteren Balkan Tur Genel Müdürü Selim Dilek de Türkiye’den gelenler için hazırladıkları paketlerde Byelaşnitsa’yı tercih ettiklerini belirterek, Türkiye’deki kayak merkezlerindeki yüksek fiyatlardan ve yoğunluktan kaçan çok sayıda turistin kayak yapmak için Bosna Hersek’e geldiğini söyledi.

Fiyatların Türkiye’deki kayak merkezlerine kıyasla çok daha uygun olduğunu aktaran Dilek, “Türk insanı artık burada da kayak yapıldığını biliyor ve burayı tercih ediyor” dedi.

Dilek, geçen yılın kış dönemine oranla çok daha başarılı bir sezon geçirdiklerini belirterek, kayak merkezlerindeki tesislerin iyileştirilmesi halinde kış mevsiminde Bosna Hersek’i ziyaret eden turist sayısının da önemli ölçüde artacağını kaydetti.

Bosna Hersek Kis Turizm......

Yahorina’ya Türk akını

Yahorina Olimpik Merkezi Sözcüsü İvana Lizdek de kar yağışları sayesinde sezonun harika geçtiğini söyledi.

Bosna Hersekli kayakseverlerin yanı sıra Avrupa’nın dört bir yanından turist ağırladıklarını kaydeden Lizdek, yabancı turist sayısında ilk sırayı Türkiye’den gelen turistlerin aldığını ifade etti.

Otel ve pansiyonlardaki doluluk oranının yüzde 100 olduğuna dikkati çeken Lizdek, kayak yapmak istemeyenler için de doğa yürüyüşleri imkanı sunduklarını aktardı.

Saraybosna Kantonu Turizm Birliği Sözcüsü Asya Haciefendiç ise ocak ayında Saraybosna’yı ziyaret eden turist sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 artarak 13 binden fazla olduğunu söyledi.

Haciefendiç, Saraybosna’yı en fazla Hırvatistan, Türkiye, Slovenya, Sırbistan ve Güney Kore’den turistlerin ziyaret ettiğini, ayrıca ocak ayında kente 83 farklı ülkeden turistlerin geldiğini sözlerine ekledi.

[twu word=”Jahorina” type=”query” count=”” timer=”” autoplay=”1″ multiple=”false” width=””]

SARAYBOSNA-Vesna Besiç