‘Saraybosna’nın Kalbi’ Başçarşı Yenilendi

‘Saraybosna’nın Kalbi’ Başçarşı Yenilendi

Altyapısı ve zemini yenilenen, özel ışıklandırma sistemiyle farklı bir görünüm kazanan Saraybosna’daki tarihi Başçarşı perşembe günü açılacak.

 

“Saraybosna’nın kalbi” olarak nitelendirilen tarihi Başçarşı, yaklaşık 8 aydır devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından perşembe günü (24.12) açıldı.

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) koordinasyonunda, Saraybosna’nın Stari Grad ve Bursa’nın Osmangazi belediyelerinin finanse ettiği proje kapsamında, meydanın altyapısı ve zemini yenilendi, ışıklandırması yapıldı.

 

TİKA Saraybosna Koordinatörü Hüseyin Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başçarşı’nın hem Osmanlı hem de Yugoslavya dönemlerinde birçok kez restore edildiğini belirterek zemindeki taşların değiştirildiği son restorasyon çalışmasının 1984 Kış Olimpiyatları öncesinde yapıldığını ifade etti.

 

Aradan geçen 30 yılı aşkın süre zarfından meydanda herhangi bir rötuş yapılmadığını aktaran Şanlı, 2014 yılından Stari Grad ve Osmangazi belediyelerinin inisiyatifleriyle hayata geçirilen proje kapsamında çalışmaların geçen nisan ayında başladığını söyledi.

 

Şanlı, Başçarşı’nın tarihi atmosferine uygun olacak şekilde ışıklandırıldığını, Türkiye’den bir teknoloji yatırımcısının katkılarıyla meydana yerleştirilen ışıklandırma sistemi sayesinde hangi bölgeye ne kadar ışık verileceğinin ayarlanabildiğini ifade etti.

 

Restorasyonu tamamlanan Başçarşı’nın perşembe günü açıldığını söyleyen Şanlı, Stari Grad Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve TİKA’nın hem maddi hem manevi katkılarıyla hayata geçirilen proje kapsamında yeni bir görünüm kazanan meydanın Saraybosna esnafına ve halkına armağan edileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA