Tekkenin açılışını yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Biz Türkler asırlarca Boşnak kardeşlerimizle gönülden gönüle konuştuk ve ebediyete kadar da gönülden gönüle konuşacağız” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da 1463 yılında inşa edilen ve eski Yugoslavya döneminde yıkılan, daha sonra Konya’nın Selçuklu Belediyesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yeniden inşa edilen tarihi Saraybosna Mevlevi Tekkesi’nin açılışını yaptı.
Davutoğlu buradaki konuşmasında, ”Bu güzel eser Türkiye Cumhuriyeti ile Bosna Hersek Cumhuriyeti arasındaki ezeli ve ebedi dostluğun bir nişanesi olarak inşallah ebediyete kadar burada kalacak” dedi.
Bir Konyalı ve bir Saraybosna aşığı olarak ayrıca bu eserden gurur duyduğunu vurgulayan Ahmet Davutoğlu, ”Çünkü medeniyetimizin Anadolu’daki ve Rumeli’deki bu 2 büyük abide şehri, bu eserle yine ebediyete kadar bağlanmış oluyor” diye konuştu.
”Gönülden gönüle konuşanlar…”
Davutoğlu, Saraybosna’ya önceki yıl Ramazan Bayramı için geldiğini ve burada onbinlerce insanın bulunduğu bir etkinlikte yaptığı konuşmayı hatırlatarak, şunları kaydetti:
”Binlerce kişiye Türkçe olarak (eğer insanlığın kurduğu bütün şehirler yıkılmış ve geriye sadece Saraybosna kalmış olsaydı, Saraybosna üzerinden insanlık tekrar inşa edildirdi) dediğimde o binlerce kişi daha Boşnakça’ya tercüme edilmeden tekbirlerle ve alkışlarla bu cümleyi karşılamışlardı. O zaman bir öğrencim (Hocam, bu Boşnaklar ne zaman Türkçe öğrendi, çünkü tercüme edilmeden alkışladılar) dedi. Ben de dedim ki (Gönülden gönüle konuşanlar için tercümana ihtiyaç olmaz).”
Konyalılar’ın asırlarca Saraybosnalılar’la gönülden gönüle konuştuklarını ifade eden Davutoğlu, ”Biz Türkler asırlarca Boşnak kardeşlerimizle gönülden gönüle konuştuk ve ebediyete kadar gönülden gönüle konuışacağız. Bunu kimse engelleyemez” dedi.
“Hep Saraybosna’yı hayal ederdim”
Davutoğlu, Saraybosna’nın 1990’lı yıllarda kuşatma altında bulunduğu sırada Malezya’da öğretim üyesi olarak görev yaptığını ve onbinlerce kilometre uzakta hep Saraybosna etrafındaki dağları hayal ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Hep o mazlum kardeşlerimi, işgal altındaki Saraybosna’yı hayal eder ve (inşallah bir gün orada bulunmayı nasip eder Cenab-ı Hak) diye dua ederdim. O zamana kadar Saraybosna’yı hiç görmemiş olmama rağmen, emin olun rüyalarımda hep Saraybosna’yı görürdüm. Hamdolsun bugün, şehitlerimizin bu vakur mezar taşlarının hemen yanında bu şehre saldırılan tepelere özgürlük içinde, Rumi’nin mekanından o sniperların halka ateş açtığı tepelere bakıyoruz. Eminim Mevlana ve Mevlevi geleneğini yaşayan üstatların, 1462’den beri Saraybosna’da mesnevihane, mevlevihane geleneklerini sürdüren şahıslar, savaş sırasında burada olsalar o tepelere bakar ve o sniperlara o zalimlere dahi döner ve (ne olursan ol gel, bizim makamımız ümitsizler dergahı değil) derdi ve zalimleri dahi vicdana, adalete ve hoşgörüye davet ederdi.”
“Türkiye her alanda dünya gücü”
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç de Türkiye’nin her alanda bir dünya gücü olduğunu, gerek Bosna Hersek’te gerekse diğer bölge ülkelerindeki etkisinin her geçen gün arttığını söyledi. İzzetbegoviç, şunları kaydetti:
”Türkiye gözümüzün önünde her geçen gün sürekli büyüyen bir dünya gücü oluyor. Burada üniversiteleri var, bizlere eğitim veriyorlar. Camilerimizi, köprülerimizi onarıyorlar. Ayrıca, burada son derece başarılı haber ajansları var. Bu şehirde barış hakim olsun. Türkler ile Bosnalılar arasındaki dostluk uzun yıllar devam etsin. Bu tekke, çatısı altında iyi ve inançlı insanları bir araya getirsin.”
Kaynak: AA
[twu word=”Saraybosna” type=”query” count=”” timer=”” autoplay=”1″ multiple=”false” width=”590″]