Bosna Hersek’te “Devlet Günü”

Bosna Hersek’te “Devlet Günü”

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, “25 Kasım Devlet Günü”nün, Bosna Hersek’i sevenler için çok önemli bir tarih olduğunu belirterek, “Önümüzdeki yıllarda ülkedeki durum normalleşecek ve vatanseverlerin sayısı daha da artacak” dedi.

Bosna-Hersek’te, Devlet Günü dolayısıyla başkent Saraybosna’da, 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan Sönmeyen Ateş Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç, Boşnak Üye Bakir İzzetbegoviç, Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komşiç ile diğer bazı üst düzey yetkililer katıldı.

Komsiç ve İzzetbegoviç’in anıta çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Komsiç ve İzzetbegoviç daha sonra, Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in Kovaçi Şehitliğindeki kabrini ziyaret etti ve kabre çelenk koydu.

İzzetbegoviç, burada yaptığı açıklamada, Bosna Hersek’in “farklılıklar ülkesi” olduğunu, bu nedenle faşizmin Bosna Hersek’in ruhuna uygun olmadığını belirtti.

Devlet Günü’nün, faşizme karşı duruş günü olarak nitelendiren İzzetbegoviç, “Bugün, özellikle Bosna Hersek’i sevenler için çok önemli bir tarih. Önümüzdeki yıllarda ülkedeki durum normalleşecek ve vatanseverlerin sayısı daha da artacak” diye konuştu.

Devlet günü kutlamaları kapsamında, daha sonra Saraybosna’da 1992-1995 yıllarında hayatını kaybeden 521 çocuk anısına dikilen anıta da çelenk bırakıldı.

-TİKA’ya ödül

Öte yandan, Saraybosna Şehir Yönetimi Derneği tarafından, Devlet Günü dolayısıyla düzenlenen ödül töreninde, “Bosna Hersek’in gelişmesine yaptığı katkılar” için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansına (TİKA) “Saraybosna Şehri Plaketi” verildi.

Ödülü alanTİKA’nın Bosna Hersek Koordinatörü Zülküf Oruç, törende yaptığı konuşmada, ödüle layık görülmeleri dolayısıyla teşekkür etti.

Oruç, TİKA’nın, Bosna’da 18 yıldır faaliyet yürüttüğünü, Bosna halkına hizmet etmeyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

Bu arada, 25 Kasım 1943 yılında, Mrkonyiç Grad kentinde gerçekleştirilen Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Konseyi Birinci Oturumu’nda, Bosna Hersek, eski Yugoslavya bünyesindeki 6 eşit cumhuriyetten biri olma hakkını elde etmişti.

Comments are closed.