“Bosna-Hersek’e Her Alanda ve Kesintisiz Destek Vermekte Kararlıyız”

“Bosna-Hersek’e Her Alanda ve Kesintisiz Destek Vermekte Kararlıyız”

Resmî bir ziyaret için bulunduğu Bosna-Hersek’te Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu Ziyaretin, Türkiye – Bosna Hersek ilişkileri adına çok verimli olacağına inanıyorum. Diğer görüşmelerle de bu dayanışmanın artarak devam edeceğine inancım tam” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek Ziyareti-www.bosnahersek.info
Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek Ziyareti-www.bosnahersek.info

Ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Bosna Hersekli yetkililere teşekkür etti.

 

Ziyaretin, Türkiye ile Bosna Hersek arasında yeni bir sıçramanın tohumlarının atılacağı bir dönem olacağına inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve bu rakamı yeterli görmediklerini ifade etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu rakamı artırmanın gayretinde olduklarını, bugün yaptıkları dar kapsamlı ve heyetler arası görüşmelerde bu rakamı nasıl artırabileceklerine dair değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki iş adamlarının da bugün gerçekleştireceği görüşmelerde bu ülkede yatırım olanaklarına dair adımlar atacaklarını bildirdi.

TÜRKİYE’NİN BOSNA-HERSEK’TEKİ YATIRIMLARI

TÜRKİYE’NİN BOSNA-HERSEK’TEKİ YATIRIMLARI
TÜRKİYE’NİN BOSNA-HERSEK’TEKİ YATIRIMLARI

Askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve turizme yönelik görüşmelerle ziyareti taçlandırmayı hedeflediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Askeri anlamda Türkiye – Bosna Hersek arasında özellikle NATO sürecine yönelik desteklerimiz sürüyor, sürecektir. Burada en ufak taviz vermemiz mümkün değil. Siyasi alanda Avrupa Birliği sürecine yönelik desteklerimiz de sürüyor, sürecektir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik alanda da Bosna Hersek’teki yatırımlarla ilgili çalışmaları bulunduğuna işaret ederek, tarıma yönelik de Başbakanlığı döneminde verdiği 100 milyon avro destek sözünün, 85 milyon avrosunun kullanıldığını, kalan kısmının da kullanılmaya hazır olduğunu anlattı. Türkiye’nin, Bosna Hersek’teki KOBİ’lere desteğe yönelik 50 milyon avroluk da bir adımları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda en önemli adımlardan bir tanesi, Ziraat Bankamızın buradaki yapmış olduğu yatırım, bir örnektir. Türkiye, şu anda Bosna Hersek’e el uzatan, Bosna Hersek’te her yönüyle bulunan birinci sıradaki ülke konumundadır” dedi.

TİKA’NIN FAALİYETLERİ

BOSNA HERSEK'TE TİKA’NIN FAALİYETLERİ
BOSNA HERSEK’TE TİKA’NIN FAALİYETLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin karkas olarak Bosna Hersek’ten et aldığını, şu anda maksimum seviyede ithal gerçekleştirildiğini, 2012 yılında bu alandaki 3 milyon dolar civarındaki ticaretin 2014 sonu itibariyle 80 milyon dolar seviyesine çıkmış olmasından mutlu olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret açığının da bu sayede yavaş yavaş kapanmaya başladığını kaydetti.

TİKA’nın Bosna Hersek’te 700‘ü bulan projeyle çok ciddi yatırımları bulunduğunu, bunların devam edeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürel ve turizm noktasında da Bosna Hersek’in ciddi bir çekim alanı oluşturduğunu, iki ülkenin bu alanlarda da ciddi iş birliğine gidebileceğini belirtti.

Savunma sanayi alanında Bosna Hersek’in ciddi bir birikime sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanayi, otomobil yedek parça ve mobilya sektöründe de işbirlikleri yapılabileceğini bildirdi. Türk müteahhitlerinin Bosna Hersek’in altyapı ve üstyapı yatırımlarında yapacakları çok işler bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sarajevo Havalimanı’nın uluslararası planda geliştirilerek çok daha farklı bir hale gelmesi burayı ciddi bir çekim alanı haline getirecektir. Ziyaretin Türkiye – Bosna Hersek arasında çok çok verimli olduğuna inanıyorum, diğer görüşmelerle de bu dayanışmanın daha da artarak devam edeceğine inancım tam” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki seçkin iş adamlarının alanlarında yapacakları çalışmalarla iki ülkenin ticaretin katkı sağlayacaklarını vurguladı.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR
İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Ortak basın toplantısı öncesinde Türkiye ve Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlıkları Arasında İşbirliği Anlaşması, Dışişleri Bakanlıkları Arasında Bilişim Teknolojileri Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, iki ülke arasında Veterinerlik Alanında İşbirliği, Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşımacılığına İlişkin Anlaşma ve Bilim Ve Teknoloji İşbirliği Anlaşmaları imzalandı.

Bosna-Hersek’te, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek üzere Türkiye tarafından tahsis edilen 50 milyon avroluk ikinci kredi hattının tanıtımı ve ilk 50 projenin imza törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kredi imkânı, Türkiye’nin Bosna-Hersek’e ve tüm Bosna-Herseklilere yönelik dostluk duygularının bir tezahürüdür” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî bir ziyaret için bulunduğu Bosna-Hersek’te, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek üzere Türkiye tarafından tahsis edilen 50 milyon avroluk ikinci kredi hattının tanıtımı ve ilk 50 projenin imza törenine katıldı.

Başkent Saraybosna’da Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Denis Zvidiç ve Yardımcıları ile görüştü. Daha sonra gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saraybosna’da ve “etkileyici” Parlamento binasında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “gazi bir bina” olarak nitelendirdiği binanın tarihinin çok farklı olduğunu söyledi.

Gün içerisinde, Bosna-Hersekli devlet yetkilileri ile bir araya geldiği ve iki ülke arasındaki ilişkileri detaylı bir şekilde ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberinde gelen Türk iş adamları ile yaptıkları toplantıda da Bosna-Hersek’te ne gibi adımlar atılabileceğini ve yatırımlar yapılabileceğini değerlendirdiklerini kaydetti.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER GÜÇLENDİRİLMELİ”

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR
İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinin özellikle Bosna-Hersek için öneminin bilincinde olduklarını belirterek, “Biz sadece Türkiye’den daha fazla yatırımın, Bosna-Hersek’e gelmesini yeterli görmüyoruz. Bununla birlikte, Bosna-Hersek’teki yerli yatırımcıları da teşvik etmek, kendilerine projelerinin hayata geçirebilecekleri imkânları sunmanın gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi. Bosna-Hersek ekonomisinin bu yolla büyütülmesinin, üretim kapasitesinin arttırılmasının ve istihdam ortamının yükseltilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, öte yandan, burada üretilen ürünlere, Türkiye gibi büyük pazarlardan talep oluşturulmasının gerekli olduğunu söyledi.

TÜRKİYE, BOSNA HERSEK’E EL UZATAN, HER YÖNÜYLE BURADA BULUNAN BİR ÜLKEDİR 

 

“ÜLKEDE ÜRETİM VE İSTİHDAM ARTIYORSA BOSNA-HERSEK DOĞRU YOLDADIR”

“ÜLKEDE ÜRETİM VE İSTİHDAM ARTIYORSA BOSNA-HERSEK DOĞRU YOLDADIR”
“ÜLKEDE ÜRETİM VE İSTİHDAM ARTIYORSA BOSNA-HERSEK DOĞRU YOLDADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Ülkede üretim ve istihdam artıyorsa Bosna-Hersek doğru yoldadır. Türkiye’nin 12 yılda gerçekleştirdiği büyük ekonomik atılımın temelinde işte bu formül var. Yeni üretimin ve istihdamın artması. Geçtiğimiz 12 yılda, millî gelirimizi 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkardık. 79 senede 230 milyar dolar ve 12 yılda gelinen nokta çok açık ve net ortada 570 milyar dolar üzerine kondu. İhracatımızı 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıkardık. Hep üretim ve istihdam odaklı bir yaklaşım ortaya koyduk. Bu yaklaşımın faydasını da bereketini de hamdolsun gördük. İki sihirli kavram çok önemli: Güven, istikrar. Güven olursa istikrar da olur. Bunun olabilmesi için de önce kendi içinde dayanışma içinde, kendi içinde barışık iktidarların olması şart” dedi.

“2023 HEDEFLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA KARARLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜYORUZ”

“2023 HEDEFLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA KARARLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜYORUZ”
“2023 HEDEFLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA KARARLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin enflasyon ve işsizlik oranı tek hanelerde olan, küresel krize rağmen büyümesini sürdüren bir ülke olduğuna işaret ederek, “2023 hedeflerimiz doğrultusunda da kararlı bir şekilde yürüyoruz” dedi. Türkiye tarafından, 2012 yılında tahsis edilen 100 milyon avroluk kaynak ile özellikle geri dönüşleri teşvik için 3 bin 100 kişiye kredi sağlandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kaynak sayesinde 6 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek’teki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi verilmeye başlandığını belirterek, “Bunun için tahsis ettiğimiz 50 milyon avroluk yeni kredi çerçevesinde kabul edilen ilk 50 projenin imza töreni bugün gerçekleştiriliyor. Huzurunuzda imzalanacak ilk parti projelerin tutarı olan 9 milyon avro, toplam kredi miktarının yüzde 19’una tekabül ediyor. Bu krediden yaklaşık 2 bin tüzel ve gerçek kişini faydalanması ön görülüyor” diye konuştu.

“PROJELERİN, BOSNA-HERSEK’İN TÜMÜNE YAYILDIĞINI MEMNUNİYETLE GÖRÜYORUZ”

“PROJELERİN, BOSNA-HERSEK’İN TÜMÜNE YAYILDIĞINI MEMNUNİYETLE GÖRÜYORUZ”
“PROJELERİN, BOSNA-HERSEK’İN TÜMÜNE YAYILDIĞINI MEMNUNİYETLE GÖRÜYORUZ”

Burada Boşnak, Sırp, Hırvat ayrımı olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu asla söz konusu değildir, olamaz. Olursa bu bizim ilkelerimize ters düşer. Projelerin, bu şekilde ayrım gözetilmeksizin, Bosna-Hersek’in tümüne yayıldığını memnuniyetle görüyoruz ve göreceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kredi imkânının Türkiye’nin Bosna-Hersek’e ve tüm Bosna-Herseklilere yönelik dostluk duygularının bir tezahürü olduğunu belirterek, “Bosna-Hersek’e her alanda ve kesintisiz destek vermekte kararlıyız” diye konuştu.

Ülkedeki istikrarın ekonomik gelişmeyi ve doğrudan yabancı yatırımların artmasını da beraberinde getireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkede yaşayan tüm grupların ve onların temsilcilerinin bu anlayışla, birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde, ortak gelecekleri doğrultusunda çaba göstereceklerine inandığını söyledi.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç de Ziraat Bankası‘nın küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla kullandırılacak yeni kredi hattından duyduğu memnuniyeti dile getiren  “Türkiye’den ricamız, Bosna-Hersek ekonomisine desteğini sürdürmesidir” dedi.

Konuşmaların ardından, ikinci kredi hattına başvuruda bulunanlar arasından seçilen 50 firma ile memorandum imzalandı.

Törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat üyesi Dragan Çoviç de katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SARAYBOSNA’DA İSA BEY HAMAMI İLE HÜNKÂR CAMİSİ’Nİ HİZMETE AÇTI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KOVAÇİ ŞEHİTLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ


Kaynak:

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, BosnaHersek.info, AA.