Bosna Hersek Dünya Diaspora Birliği’nce (SSDBiH), bugün başkent Saraybosna’da “Bosna Hersek Diaspora Kongresi” başladı.
Bugün başlayan ve iki gün sürecek olan kongreye, çok sayıda davetli katıldı.
Kongreye katılan Bosna Hersek’in İzmir Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’den Bosna Hersek’e yeterli sayıda yatırımcının gelmediğini söyledi.
Türkiye’nin Bosna Hersek’teki en büyük yatırımlarının Ziraat Bankası, Maglay kentindeki Natron Hayat şirketi ve Tuzla’daki “Sodaso” şirketini alan Paşabahçe ve ülkede otoyol yapımını gerçekleştiren Cengiz İnşaat olduğunu belirten Baysak, Bosna Hersek’e çok sayıda iş adamının geldiğini, fakat bu sayının istenen seviyeye hala ulaşılamadığını vurguladı.
Baysak, Bosna Hersek’e yapılan yatırımları arttırmak amacıyla Bosna Hersek ile Ekonomik İlişkileri Geliştirme Vakfı’nın (BİGMEV) kurulduğuna dikkat çekerek, bu vakfın, ülkeye yatırım yapmak için gelen Türk işadamlarına gerekli bilgiyi verdiğini kaydetti. Bosna Hersek’te Saraybosna Eğitim Geliştirme Vakfı’nın (SEDEF) 2001 yılında kurulduğunu anımsatan Baysak, 2004 yılında ise Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin (IUS) açıldığını söyledi.
Dünyanın 40 farklı ülkesinden yaklaşık 3 bin öğrenciğinin eğitim aldığı IUS’ta 300 kişinin görev yaptığını belirten Baysak, “Demek ki biz, bacasız bir endüstri kurduk. Burada okuyan öğrencilerin yakınları Bosna Hersek’e geliyor, burada harcama yaparak turizme katkıda bulunuyor. Bu da bizim getirdiğimiz bir sinerji. Ama arzu ettiğimiz seviyede, Türkiye, ekonomik anlamda, burada yer almadı. Bunun arttırılması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.
Türk yatırımcılara çağrı
Türk yatırımcılarına Bosna Hersek’e yatırım yapma çağırısında bulunan Baysak, ülkede kurulan vakıflar sayesinde firmaları bir araya getirdiklerini söyledi.
Baysak, Bosna Hersek’in bütün ülkelerle ayrıcalıklı bir ticaret anlaşmasının bulunduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Bosna Hersek’te üretilen her türlü mal, malzeme, ne olursa olsun, dünyanın her yerine gümrük ödemeden gönderilebiliyor. Türkiye’den ihracat yapan, Avrupa’ya malını gönderdiği zaman çok pahalı bir nakliye ücreti ödüyor. Bosna Hersek’te bu üretimi yapsa, Avrupa’nın her yerine yayılabilir. Biz, Türkiye’deki yatırımcılara bunu anlatmaya çalışıyoruz.”
Bosna Hersek’teki siyasilere, gelecek yatırımcıların işin kolaylaştırması için çağrıda bulunan Baysak, “Yatırımcılar Bosna Hersek’te sıkça bürokrasi sorunuyla karşılaşıyor. Bu bürokrasiden kaynaklanan bir husus. Bunu azaltmak ve hızlandırmak lazım, çünkü yatırımcılar vakit kaybetmek istemiyor. O daireden o daireye, o bakanlıktan o bakanlığa gitmek istemiyor doğal olarak” şeklinde konuştu.