Bosna Hersek’te Devlet Günü Kutlandı

Bosna Hersek’te Devlet Günü Kutlandı

Bosna Hersek’te, 1943’ten bu yana kutlanan “25 Kasım Devlet Günü” dolayısıyla, başkent Saraybosna’da tören düzenlendi.

Saraybosna Kanton Meclisi ve Saraybosna Şehir Kurulu’nun organizasyonunda Viyeçnitsa Kütüphanesi’nde düzenlenen törene, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı İvo Komşiç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Saraybosna Din İşleri Müşaviri Hasan Atlı, Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Akif Yaman, Saraybosna Kültür ve Tanıtma Müşaviri Soner Şahin, Türkiye Askeri Ataşesi Kurmay Albay İsa Sancaklı ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Komşiç burada yaptığı konuşmada, “Saraybosna’nın hafızası” olarak da bilinen ülkenin en önemli ulusal arşivlerinden Viyeçnitsa’da böyle bir törenin yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bosna’daki savaş sırasında başkent Saraybosna’yı kuşatan aşırı Sırp milliyetçilerinin açtığı ateş sonucu çıkan yangında tahrip olduktan sonra onarılan Viyeçnitsa Kütüphanesi’nin Saraybosna’nın sembollerinden biri olduğunu belirterek, “Aslında Bosna Hersek’in yıkılmasına rağmen, hiçbir zaman yıkıldı diyemeyiz. Çünkü Bosna Hersek iki savaşı atlatarak, saldırı ve katliamların en ağır hallerini yaşadı. Saraybosna da hayatta ve ayakta kalarak, Avrupa’nın ahlaki başkenti oldu. 25 Kasım Devlet Günü’müz kutlu olsun” diye konuştu.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Tomislav İşek ise 25 Kasım 1943 yılında Bosna Hersek’in Mrkonyiç Grad kentinde düzenlenen Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Konseyi Birinci Oturumu’nun ardından, Bosna Hersek’in ulus olma hakkını tekrar kazandığını hatırlattı. İşek, bu sayede Bosna Hersek’in bin yıllık tarihi sınırlarının korunduğunu ve eski Yugoslavya bünyesindeki 6 eşit cumhuriyetten biri olma hakkı elde ettiğini, geri kalan her şeyin ise “tarih” olduğunu ifade etti.