Bosna savaşında, Sırplar tarafından temeline dinamit konularak yıkılan Banya Luka’daki tarihi Ferhadiye Camisi’nde, 20 yıl aradan sonra ilk kez ezan okundu
Bosna savaşı sırasında, Sırplar tarafından temeline dinamit konularak yıkılmasının ardından yeniden inşa edilen Ferhadiye Camisi’nden yıllar sonra ilk kez ezan sesi duyuldu.
Banya Luka Müftüsü Edhem Çamciç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ferhadiye Camisi’nin, 1993 yılında Sırplar tarafından temeline bomba konularak yıkıldığını, ancak caminin inananların katkılarıyla yeniden ayağa kaldırıldığını belirtti.
Caminin onarım çalışmalarında sona gelinmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Çamciç, Ramazan ayı dolayısıyla da camide 20 yıl aradan sonra ilk kez ezan okunduğunu ve teravih namazı kılındığını ifade etti.
Çamciç, ‘Bu ezan, savaşta sürgün edilen tüm Banya Lukalı Müslümanlar’a, memleketlerine geri dönmeleri için bir davettir’ dedi.
Ramazan ayının dostluk ve dayanışma duygularının coştuğu bir ay olduğunu anımsatan Çamciç, şöyle konuştu:
‘Caminin inşası henüz sona ermemişken, ilk ezanın Ramazan’da okunmasının sembolik bir anlamı var. Savaş sırasında göçe zorlanan Banya Lukalı Müslümanlar’a bu ezanla, şehirlerine geri dönmeleri, komşularıyla bir arada yaşamaları, yeniden hoşgörüyü yaymaları ve Ferhadiye ile dostluk kurmaları çağrısında bulunduk. Boşnaklar’ın inançlarını burada yaşayabilecekleri ve asıl yerlerinin Banya Luka, yıllardır birlikte yaşadıkları komşularının yanı olduğu mesajını verdik. Ayrıca okuduğumuz ezanla, sürgün edilen tüm Banya Lukalılar’ın Ramazan ayını tebrik ettik, caminin tadilatı için bize yardımcı olan insanlara teşekkür ettik.”
Banya Luka’da Ramazan coşkulu geçecek
Ramazan ayının Banya Luka’da da coşkuyla karşılandığını ifade eden Çamciç, bu ay boyunca, camilerde diyalog, birlikte yaşam ve hoşgörü temalı vaazlar vereceklerini, kentte yaşayan Müslümanlar ile diğer inançlardan davetlilerin de katılacağı toplu iftarlar organize edeceklerini söyledi.
Bu arada, Tarihi Ferhadiye Camisi, 1950 yılında Bosna Hersek Kültür Mirası listesine, hemen akabinde ise UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmişti. Ancak, bunlar da kentteki diğer 16 cami gibi Ferhadiye Camisi’ni temeline kadar yıkılmaktan kurtaramamıştı.