Srebrenica Soykırımı

Srebrenica Soykırımı

Srebrenica Soykırımı

Srebrenica Soykırımı

11.07.1995 -11.07.2017

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da, 1995 yılının temmuz ayında meydana gelen soykırımın 22. yılı dolayısıyla bugün düzenlenecek anma töreni ve kılınacak toplu cenaze namazının ardından 71 kurban daha toprağa verilecek.

Tabutların mezarlığa taşınması sırasında duygusal anlar yaşanırken, kurbanların yakınları tabutların başına gelerek sevdikleri ile son kez vedalaştı. Tabutlar, gece boyunca Potoçari Anıt Mezarlığı’nda kalacak.

Bu yıl defnedilecek 71 kurbanın en genci, öldürüldüğünde 15 yaşında olan Damir Suljic, en yaşlısı ise 72 yaşındaki Alija Salihovic.

Kurbanlar, öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Bu yılki törenin ardından Potoçari Anıt Mezarlığı’nda defnedilenlerin sayısı 6 bin 575’e yükselecek.

Srebrenitsa’nın, 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar o dönemde toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

8 bin 372 Boşnak’ın nasıl katledildiğini gün gün, saat saat hatırlayalım.