Tuzla’da Kapiya Katliamı kurbanları anıldı

Tuzla’da Kapiya Katliamı kurbanları anıldı

Bosna Hersek’in kuzeydoğusundaki Tuzla şehrinde 25 Mayıs 1995 tarihinde gerçekleşen katliamda ölen 71 genç anıldı.

Bosna Savaşı sırasında Bosna-Hersek’in kuzeydoğusundaki Tuzla şehrinde 25 Mayıs 1995 tarihinde yapılan katliamın kurbanları düzenlenen törenle anıldı.

”Kapiya Katliamı” olarak bilinen katliamın anma töreni kapsamında, çok sayıda kurbanın yakını ve siyasiler, katliamda hayatını kaybeden 71 kişi için yapılan anıta çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu.

Öldürülen kişilerin yaş ortalaması 23’tü, en küçük kurban ise üç yaşındaydı.

Törene, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Denis Beçiroviç ve Tuzla Belediye Başkanı Yasmin İmamoviç’in yanı sıra yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği Bosna Hersek’teki afetzedelere yardım ulaştırmak üzere bu ülkede bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da katıldı.

1995 yılında dönemin Bosna Sırp Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Novak Cukiç’in emri ile Sırp Cumhuriyeti ordusunun (VRS) Kapiya semtini bombalaması sonucu 71 kişi hayatını kaybetmiş, 124 kişi yaralı kurtulmuştu. Katliamın birinci dereceden azmettiricisi olan Cukiç, 2009 yılında çarptırıldığı 25 yıl hapis cezasına rağmen Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’nin şubat ayında Cukiç hakkında yeniden yargılanma kararı vermesinin ardından tahliye edilmişti.

Kaynak: AA

Comments are closed.