Bosna-Hersek ‘te, 1943 yılından bugüne kadar kutlanan “25 Kasım Devlet Günü” dolayısıyla ülkede çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Kutlamalar kapsamında ilk olarak Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna‘da, 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan ve “Sönmeyen Ateş” olarak adlandırılan anıtın önünde tören yapıldı.
Buradaki törene, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Hırvat üye Zeljko Komşiç, Saraybosna Belediye Başkanı Aliya Behmen’nin de bulunduğu üst düzey yetkililer katıldı. Heyet, anıta çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
Devlet günü kutlamaları kapsamında daha sonra, Bosna-Hersek‘in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç‘in başkent Saraybosna’daki Kovaçi Şehitlik Mezarlığı’nda bulunan kabri ziyaret edildi ve Bosna Hersek savunmasında hayatını kaybeden şehitler anıtına çelenk konuldu.
Buradaki törene de Bakir İzzetbegoviç, Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri yetkilileri, Saraybosna Kantonu, belediyeler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, burada yaptığı açıklamada, daha önceki yıllarda olduğu gibi Sırp yetkililerinin kutlamalara katılmamasına değindi ve “Bosna-Hersek’te kimse kimseyi devlet gününü kutlamaya zorlamayacak. İnsanlar zamanla neyin normal olduğunu ve kimlerin ülkesini sevdiğini analayacaktır” dedi.
Devlet günü kutlamaları kapsamında daha sonra Saraybosna’da 1992 ile 1995 yılları arasında hayatını kaybeden 521 çocuk anısına yapılan anıta da çelenk bırakıldı.
Kutlamalar çerçevesinde ülkenin batısında yer alan ve Bosna-Hersek’in doğduğu şehir olarak bilinen Mrkonyiç Grad kentinde de kutlama yapıldı. Buradaki törene katılanlar, bütün devlet yetkililerini 25 Kasım Devlet Gününü Mirkonyiç Grad’da kutlamaya çağırdı.
Bosna-Hersek’de devlet günü, 25 Kasım 1943 yılında Bosna-Hersek’in Mrkonyiç Grad kentinde düzenlenen Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Konseyi Birinci Oturumu’ndan bu yana kutlanıyor. Oturumda Bosna-Hersek’in ulus olma hakkını tekrar kazanması sağlanmış, bin yıllık tarihi sınırları korunmuş ve eski Yugoslavya bünyesindeki altı eşit cumhuriyetten biri olma hakkı elde edilmişti.