Su Cenneti Bosna Hersek’te Alabalık Üretimi Artıyor

Su Cenneti Bosna Hersek’te Alabalık Üretimi Artıyor

Bini aşkın nehir ve dereler bulunan Bosna Hersek‘te, yapılan ölçümlerde bu nehirlerin %92’si 1. sınıf kalitede tespit edildi.Nehirlerin toplam uzunluğu 10.000 km‘yi aşıyor. Avrupa’nın en büyük kaynak suları Bosna Hersek’te bulunuyor. Uzmanlar bu suların debisi ve soğukluğu ile Alabalık ve su ürünleri üretimi açısından ideal olduğunu belirtiyor.

Alabalık üretiminde bölgesinin lideri olan Bosna Hersek‘teki yatırım fırsatlarını araştıran BİGMEV Vakfı, sektörde gördüğü bu iş fırsatlarını Türk iş adamlarına duyurmak için çalışma başlattı.

Bosna Hersek Türk iş adamları için Avrupa’ya açılan bir kapı. Ülke birçok sektörde birçok yatırım imkânıyla keşfedilmeyi bekliyor. Bosna Hersek, özellikle mevcut su kaynakları ve buna bağlı su ürünleri konusunda önemli yatırım imkanları sunuyor.

Stratejik konumu, mevcut doğal kaynakları ve güzellikleri, yatırımcılara uygun teşvikler, düşük vergi oranları, eğitimli, rekabetçi ve dürüst işgücü, bölgesel ve ikili Serbest Ticaret Anlaşmaları ve AB perspektifi gibi koşullarıyla da cazip imkanlar sağlayan Bosna Hersek Türk iş adamları içinde yeni bir fırsat kapısı oldu.

Ülkede doğal kaynakların sadece %1’i kullanılıyor, değerlendirilmesi için Türk girişimciler bekleniyor.

Türkiye için Avrupa’ya açılacak bir kapı olan Bosna Hersek özellikle alabalık üretiminde Avrupa ülkeleri arasında dikkat çekiyor, AB’ye ihracat sürekli artıyor. Bosna Hersek, su ve su ürünleri sektöründe geniş potansiyele sahip bir ülke.

Alabalıkta Avrupa’nın en büyük kapasitesine sahip Bosna Hersek’te nehirlerin kiralanması ile ilgili ihaleler ve değişik teşvikler bulunuyor. Özellikle Una, Neretva, Vrbas, Bosna, Drina üretimi artırmak için potansiyel görülen nehirlerin başında geliyor.

Yatırım yapmak isteyenlere fırsatlar çok

Bosna Hersek‘in kaliteli su kaynaklarında AB normlarında en yüksek kalitede balık üretimi yapılırken Bosna Hersek su ürünleri, SEE (KIT) tarafından en üstün kalitedeki su ürünleri olarak tanımlanıyor. Bosna Hersek‘te şu an 18 kafes alabalık göleti, 28 beton alabalık havuzu, 5 sazan havuzu, 2 deniz kültürü gölet bulunurken birçok işleme tesisine de sahip.

Türk iş adamları için Bosna Hersek’in su ürünlerinin önemli bir yatırım kaynağı olduğunu ifade eden BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek, bu anlamda birçok işbirliğinin yapılabileceğini söylüyor. Çeşitli pazar ortaklıkları, yem fabrikası, yavru üretimi, balık işleme tesisleri gibi projelerinin kolaylıkla yapılabileceğini belirten Çilek, “Türk iş adamları buradaki üretim miktarının %65-70’lik kısmını Avrupa’daki 13 ülkeye ihraç edebilme imkanına sahipler, bu fırsatları yakalamaları için Türk iş adamlarını Bosna Hersek‘e yönlendirmeye başladık”dedi.

Comments are closed.