Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü Restorasyonu Tamamlandı

Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü Restorasyonu Tamamlandı

Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü’nde, 5 yıldır süren restorasyon çalışmaları sona erdi.

 

Bosna Hersek’teki en önemli Osmanlı eserlerinden Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü’nde 5 yıldır süren restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Ülkede 1995 yılından beri faaliyet gösteren ve bugüne kadar 700’den fazla projeyi hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen restorasyon kapsamında, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden olan Vişegrad şehrindeki bu tarihi köprünün onarım ve bakımı yapıldı.

TİKA Saraybosna Koordinatörü Hüseyin Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1577 yılından inşa edilen ve “Drina Köprüsü” olarak da bilinen bu köprünün tarih boyunca çeşitli sebeplerden tahrip olduğunu belirterek, en son 1961 yılında tadilattan geçtiğini aktardı.

UNESCO, Bosna Hersek Milli Anıtları Koruma Komisyonu ve TİKA arasında 2010 yılında imzalanan protokolle restorasyon çalışmalarının başladığını hatırlatan Şanlı, projeyle köprünün onarım ve bakımının yaklaşık 5 milyon avroya mal edildiğini söyledi.

Şanlı, tarihi köprünün hem Vişegrad hem Bosna Hersek hem de Balkanlar için çok önemli bir eser olduğunu vurgulayarak, restorasyon çerçevesinde yapılanlara dair şunları kaydetti:

“Su akış debisini ayarlayacak şekilde tüm ayakları yapıldı. Mimari ve statik yapı elden geçirildi. Gerek köprü üzerindeki zemin gerekse şehir ve diğer taraftaki yol girişleri düzenlendi. Çevre düzenlemesi yapıldı. Aralık itibariyle şu an projemizi bitirmiş bulunmaktayız ama böylesine büyük projelerde teknik olarak bekleme süresi öngördük. Şu an bitmiş olmasına rağmen ilgili firma ve kurumlarla son kontrollerimizi yapacağız. Kısmet olursa 2016’nın bahar aylarında açılış yapmayı düşünüyoruz.”

Bu köprünün Mimar Sinan’ın en güzel ve en nadide eserleri arasında yer aldığını dile getiren Şanlı, “Ecdat yadigarı olan bu köprünün uzun yıllar ayakta kalabilmesi için elimizden geleni yaptık. Bundan sonra uzun yıllar Drina’nın serin sularında ayakta kalacağına inanıyoruz” dedi.

Şanlı, TİKA olarak 20 yıldır faaliyet gösterdikleri Bosna Hersek’te çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini, ancak Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü’nün Bosna Hersek’teki en büyük projeleri olduğunu ifade etti.

Köprünün, kapsam ve maliyet açısından da TİKA için son derece önemli bir proje niteliği taşıdığına işaret eden Şanlı, köprüye yapılan onarım ve bakımı “vezir olarak adını altın harflerle yazdırmış olan Sokollu Mehmet Paşa’nın memleketine karşı bir vefa örneği” olarak gösterdi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2007 yılında alınan Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü, ülkenin doğusundaki Drina Nehri üzerine inşa edilmiş olup, 7 metre eninde ve yaklaşık 180 metre uzunluğunda. Kesme taş bloklardan yapılan köprü, yazar İvo Andriç’e Nobel Ödülü kazandıran Drina Köprüsü romanına da ismini vermiştir.

 

Kaynak: AA