Saraybosna’da yeni Türkiye elçilik binası açıldı

Saraybosna’da yeni Türkiye elçilik binası açıldı

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da inşa edilen yeni Türkiye Cumhuriyeti elçilik binası, törenle hizmete açıldı. Törene Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Bosna-Hersek Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komşiç, Bosna-Hersek İslami Birlik Reisi Hüseyin Kavazoviç, Bosna’daki Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko ve birçok önemli davetli katıldı.

Elçilik binasının açılış programında konuşan Türkiye’nin Bosna-Hersek Elçisi Ahmet Yıldız, “Burada bulunduğum süre zarfında inşaatın son iki buçuk yılnda, kendi hükümetimizden ve makamlarımızdan son derece cömertlik ve esneklik gördüm. Bizimle olan sayın Başbakan Yardımcısına, sayın Başbakanımıza ve sayın hükümetimize hakikaten teşekkür ediyorum çünkü işler her zaman kolay olmuyordu. Ama bize çok yardımcı olmuşlar, bu da, Bosna’ya verilen değerin bir göstergesidir. Binamızı gören misafirler bazen şaşırıyor ve neden bu kadar büyük olduğunu sorusunu soruyorlar. Ben de bize en az iki yüz yıl daha lazım diyorum ve sayın Başbakan Yardımcısından bir şartı istiyoruz, o da bu bina’nın doldurmak ve atamalar yapmak şartıyla.” diye konuştu.

15 Haziran’dan ittibaren görevinden ayrılacağını belirten Yıldız, “Bu toplantımızı artık bir veda toplantı olarak kabul etmenizi istiyorum. Veda toplantı ve kokteyli yapmayacağız, o parayı sel felakete uğrayanların yardımına ayıracağız.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının başında Bosna sel faciası ve Türkiye Soma kazasından bahseden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bosna-Hersek ve komşu ülkelerde meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum ve ailelerine baş sağlığı diliyorum. Gerçekten büyük bir felaket yaşandı ve yaşanıyor. Bu felaketin acılarını dindirmek amacıyla Türkiye de elinden gelen desteği şu anda vemektedir. Türkiye ile Bosna ilişkileri gerçekten çok özeldir. Biz Bosna’nın kurulduğu ilk günden bu yana yoğun bir destek verdik.” dedi.

Avrupa Birliği ve NATO sürecinin Bosna’nın istikrarı adına son derece önemli olduğunu kaydeden Babacan, Türkiye Bosna’nın NATO ve AB’ye katılım sürecini desteklediğini bildirdi. Başbakan Yardımcısı, “Son yaşanan sel felaketi gösterdi ki insanlık ve aynı coğrafyada beraber yaşama sözkonusu olunca farklılıkların değil, ortak değerlerin ön planda olduğu bir anlayışın son derece önemli olduğu ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı@AdelMujcic

Comments are closed.