Saraybosna Mevlevihanesi 8 Mayıs’ta Açılıyor

Saraybosna Mevlevihanesi 8 Mayıs’ta Açılıyor

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da 1463’te inşa edilen ancak Yugoslavya döneminde yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi, Selçuklu Belediyesi’nin maddi desteğiyle Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yeniden inşa edildi.

Saraybosna Mevlevihanesi, başkente hakim bir tepede, tarihi Sarı Tabya’nın hemen altında ve Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarına 50 metre uzaklıkta bulunuyor. TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihçilerinSaraybosna Mevlevihanesi’nin inşa tarihi için 1463 yılını kayıt düştüklerini, Mevlevihane’nin daha önce Milyatska Nehri kenarındaki Bentbaşı mevkisinde bulunduğunu ancak 1950’lerde Yugoslavya dönemindeki “kültürel talanda” yıkıldığını anlattı.

Oruç, projenin zeminini, Saraybosna Stari Grad Belediyesi ile Konya Selçuklu Belediyesi arasındaki kardeş belediye ilişkisinin oluşturduğunu söyleyerek, Mevlevihane’nin yerinin Stari Grad Belediyesi tarafından tahsis edildiğini kaydetti. Amaçlarının, Saraybosna’da irfani bir geleneği canlandırmak olduğunu dile getiren Oruç, projenin gerçekleştirilmesinde Konya Fahri Başkonsolosu Ercan Uslu’nun da büyük emekleri olduğunu söyledi.

Oruç, Saraybosna Mevlevihanesi’nin inşaatının Selçuklu Belediyesi’nin katkıları sayesinde tamamlandığını, bu yapının Selçuklu tarafından Saraybosna’ya verebilecek en güzel hediye olduğunu ifade etti. Oruç, şöyle konuştu: “Konya, bir anlamda Mevlana’nın manevi mirası üzerinde duruyor. Bunlar Anadolu ve Balkanlar’ı birbirine bağlayan, görünmeyen irfani bağlar. Bunlar, 5 asırdır burada ve bir 5 asır daha burada var olacaklardır. Bizi Balkan halklarına, Bosna Hersek ahalisine bağlayan bu bağları yaşatmaya çalışıyoruz.”

Mevlevihane’nin yeniden inşasına geçen yıl 15 Ekim’de başlandığını belirten Oruç, zor kış şartlarına rağmen çalışmaları kısa sürede tamamladıklarını dile getirdi. Oruç, 8 Mayıs’ta geniş katılımlı bir törenle Mevlevihane’yi açacaklarını kaydetti. Kaynak: AA