Enerjide yatırım cenneti Bosna Hersek

Enerjide yatırım cenneti Bosna Hersek

Bosna-Hersek’in yenilenebilir kaynaklar başta olmak üzere enerji alanında cazip fırsatları var. Bosna Hersek, özellikle zengin su kaynaklarıyla enerji yatırımcılarını Avrupa`nın stratejik yatırımlarına sahip kılabilir.

 

Fırat Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet BAYLAR ve Yrd. Doç. Dr. M. Cihat TUNA, Bosna Hersek enerji sektörünün mevcut durumunu ve yatırım imkanlarını araştıran bir rapor hazırladılar. Enerji Günlüğü`ne konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cihat TUNA, enerji sektörünün bütün dünyada büyük gelecek vadeden, en çekici yatırım alanlarından biri olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük enerji tüketicilerinin yer aldığı Avrupa’nın ortasındaki Bosna Herkes`te özellikle ülkenin sahip olduğu büyük su kaynakları nedeniyle ciddi bir yatırım potansiyelinin bulunduğu hidroelektrik enerji sektörünün durumunu incelediklerini anlattı.
SU KAYNAKLARI ÇOK GÜÇLÜ
Büyük kısmı dağlık alanlardan oluşan Bosna Herkes`in önde gelen akarsu kaynaklarını Una, Sana, Drina, Sava olarak sıralayan Cihat Tuna, “Bu akarsuların yan kollarıyla birlikte toplam 1000 civarında akarsu mevcut. Bosna Hersek’te metrekareye düşen yıllık yağış miktarı ortalama 1000 mm ile oldukça yüksek. Bu durum hidrolik kaynakların beslenmesi ve sürekliliği açısından olumlu bir gösterge” dedi.
ENERJİ PAZARI HIZLA BÜYÜYOR
Bosna Hersek`te artış eğilimindeki enerji talebinin daha da yükselmesini sağlayacak bir potansiyel bulunduğunu vurgulayan Cihat Tuna, şöyle dedi:
“Bir geçiş ekonomisi olarak AB ile entegrasyonun tamamlanması sanayi ve ulaşımın daha sağlıklı bir yapıya kavuşturacak ve ülke enerji talebinde hızlı bir artış olacağı beklenmektedir. Ayrıca enerji sektörünün dış ticaret performansı ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Bosna Hersek elektrik enerjisi açısından net ihracatçı konumunda.”
ELEKTRİĞİ İHRAÇ DA EDEBİLİRSİNİZ
Tuna, Bosna Hersek`te yapılacak enerji yatırımlarının getirisinin sadece bu ülke sınırları içindeki faaliyetlerle sınırlı kalmayacağını da vurguladı. Tuna, “Güneydoğu Avrupa Ülkelerinin enerji açığının, Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek enerji yatırımları için önemli bir pazar olması ve mevcut durumda Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ ve İsviçre ile enerji dış ticaretinin yapılması üretilecek enerjinin bir sıkışıklık olmadan satılmasını kolaylaştıracaktır” dedi.
BURAYA YAPILACAK YATIRIM STRATEJİK OLUR
Bosna’nın sahip olduğu lokasyon avantajı, yüksek yağış miktarı ve AB entegrasyon süreci gibi faktörlerin, buraya yapılacak enerji yatırımlarını yakın gelecekte stratejik bir öneme sahip kılacağını savunan Cihat Tuna değerlendirmelerini şöyle tamamladı:
“Bosna ile olan tarihi bağlarımızda düşünüldüğünde yapılacak yatırımların bu ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağı açıktır. Ata yadigârı bölgeye yapılacak yatırımların maddi getirisi yanında manevi olarak da birçok getirisinin olacağı değerlendirilmektedir.”