“Drina Köprüsü” belgeseli

“Drina Köprüsü” belgeseli

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, “Drina Köprüsü” belgeseline ilişkin “Balkanlar ile Türkiye arasındaki iletişimin belgeseli. Hüzünlü ve büyülü bir Balkan masalı” dedi.

TRT’nin İngilizce kanalının 8 ay sonra faaliyete geçeceğini belirterek, “Test yayınına çıkarız ancak istediğimiz kalitede yayın yapmak zaman alır” dedi.

Eren, TRT Genel Müdürlüğünde TRT HD tarafından yapılan “Drina Köprüsü” belgeselinin tanıtımı için basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TRT HD’nin AB grubuna hitap eden nitelikli içerikleri bulunan “prime” bir kanal olduğunu kaydeden Eren, “HD” isminin sadece teknolojiyi değil, bu teknolojinin verdiği içerik ve izleyici kalitesini de ifade ettiğini kaydetti. Eren, belgeselin Balkanlar’dan Türkiye’ye göç etmiş sporcuların hayatları üzerinden yapılmış bir belgesel olduğunu belirterek, “Balkanlar ile Türkiye arasındaki iletişimin belgeseli. Hüzünlü ve büyülü bir Balkan masalı” dedi.

Eren, uzun süreler boyunca uğraşan belgeselin yapımcılarına teşekkür ederek,Türkiye sınırları dışında doğan ancak bir şekilde Türkiye’ye gelen sporcuların hayatlarına tanıklık edileceğinin altını çizdi.

TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök ise projenin Osmanlı coğrafyasının nelere kadir olduğunu gösterdiğini kaydetti. Özkök, “Projenin içerisinde spor var, spordaki başarılarımız var. Türkiye’nin bize ait dönemin başarıları var. Türkiye’nin gelişim süreci var. Balkanlar’dan gelen kardeşlerimizin bize kattıkları güç, bizi nasıl yücelttiklerinin ifadesi ve bayrağımızı nasıl dalgalandırdıklarının ifadesi var” değerlendirmesini yaptı.

Projenin 5 bölüm olduğunu ve sporcuların Türkiye’ye kazandırdıkları, Türkiye’de ve Balkanların içinde bulundukları durumun program aracılığı ile ele alındığını kaydeden Özkök, projenin TRT HD’nin yaptığı önemli işlerden biri olduğunu söyledi. Belgeseli TRT Spor ve TRT Anadolu’nun yanı sıra bir çok kanalın da yayınlayacağının altını çizen Özkök, Balkanlar’daki 5 ülkede yayınlanması konusunda çalışmaların sürdürüldüğü bilgisini verdi.

– 5 bölüm 25 bin TL

Toplantının ardından Eren ve Özkök soruları yanıtladı.

Eren, TRT HD’nin yayınlarının karasal olarak ne zaman yapılacağına yönelik bir soru üzerine üzerine “Frekanslarımız ve yayınlayabildiğimiz kanallar sınırlı. İlerleyen dönemlerde inşallah HD’yi de ekleriz. Dijital karasal yayıncılığa geçtikten sonra frekans sayısında ve yayınlayabildiğimiz kanal sayısında artış olacak. Ondan sonra yayınlayabileceğimizi ümit ediyorum” yanıtını verdi.

Belgeselin siyasetçiler, iş adamları veya değişik toplumsal katmanlarla devam ettirilmesinin düşünülüp düşünülmediğine dair soruya ise Özkök, sporun en büyük ortak alan olduğunu, spor dendiğinde Türkiye’de ve dünyada herkesin ilgisini çektiğini kaydetti. Özkök, “Bir futbol karşılaşması Türkiye’deki hiçbir siyasi liderin bir araya getiremeyeceği kadar insanı bir araya getirebiliyor. Düşünebiliyor musunuz? Bir Galatasayar-Fenerbahçe maçı yaklaşık 50 milyon Türkiye’de, dünyada da bir o kadar, 100-150 milyonu bir araya getiriyor. Hiçbir siyasi lider ya da hiç bir siyasi atmosfer 100-150 milyonu bir araya getiremez” ifadesini kullandı.

Özkök, spor üzerinden gitmenin hiç kimseyi üzmeyeceğini ve kırmayacağını dile getirerek, belgeselin sporcuların ülkelerinde de yayınlanacağını, bu yüzden Çavuşeski ve diğerlerinin yaptığı siyasal yanlışların ifadesini spor üzerinden ele aldıklarına işaret etti.

Proje için Türkiye, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Karadağ’a gidildiğine ve toplam maliyetinin 25 bin TL olduğuna dikkati çeken Özkök, belgeselin reklam geliri olarak bunun 6-7 katı fazla kazanacağını düşündüklerini belirtti.

Özkök, TRT HD olarak, kuşak yayın şeklinde 3 boyutlu yayına başlayacaklarını belirterek, 4K çalışmalarını da ayrıca yürüttüklerini söyledi.

-“Drina Köprüsü” belgeseli

Öte yandan belgeselde Ali Şen, Elvir Boliç, Georgehe Hagi, Mirsat Kovaçeviç,Naim Süleymanoğlu, Zoran Mirkoviç, Zoran, Nevriye Yılmaz, Neriman Özsoy, Simoviç, Cevat Prekazi, Şeker Begoviç, Harun Erdenay, Tarık Hodziç bir çok sporcu ve spor adamının öyküsü yer aldı. Çekimlerin yapılacağı yerler konusunda ve çekimler sırasında aralarında Prof. Dr. Hasan Ünal, Prof. Dr. Tanıl Bora, Prof. Dr. Gjorgiev Dragi gibi bilim insanlarının ve Ali Ece, Uğur Meleke, Branko Vlijisic, Zlotka Klanski, Seid Tefterijova gibi spor yazarlarının görüşleri alındı.

Belgeselin genel koordinatörlüğünü Kürşat Özkök, yönetmenliğini Zeynep Keçeciler, yapımcılığını Zeynep Keçeciler ve Mahmut Yalav, müziklerinin yapımını ise Zlatko Origanksi üstlendi. Belgeselin birinci bölümü 1 Aralık Pazar günü saat 20.30’da TRT HD’de yayınlanacak.

Kaynak: haberler.com

Comments are closed.