Bosna Hersek’te olağanüstü hal kaldırıldı

Bosna Hersek’te olağanüstü hal kaldırıldı

Yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği Bosna Hersek ‘te, sel ve heyelanların oluşturduğu olumsuz koşullar giderilmeye devam ediyor.

Ülkeyi oluşturan iki entiteden biri olan ve sellerin en fazla etkilediği bölgelerden Bosna RS hükümeti, bugünkü toplantısında Kriz Durumları Hareket Merkezi’nin teklifi üzerine entite genelindeki olağanüstü durumun kaldırılmasını görüştü.

RS Başbakanı Jelyka Cviyanoviç, hükümet toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, selden en fazla etkilenen Doboy ve Biyelina dahil olmak üzere 8 şehirde olağanüstü durumun devam edeceğini ancak entitenin tamamında süren olağanüstü durumun kaldırıldığını söyledi.

Öte yandan, Bosna Hersek Sınır Polisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Raça, Şamats ve Brçko’daki sınır kapılarının hala araç trafiğine kapalı olduğu bildirildi.

Bosna Hersek’teki sel ve heyelan felaketlerine ilişkin Saraybosna’daki Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde koordinasyon toplantısı yapıldı.

Edinilen bilgiye göre, toplantıda, sel sonrasında kurtarma ve insani yardım aşamasının tamamlanarak temizleme ve iyileşme evresine geçildi. Ayrıca, hafta sonu görülen yağışlar nedeniyle yeni bir sel ya da heyelanın yaşanmadığı ancak Şamats, Oraşye, Domalyevats, Ocak ve Biyelina’nın halen kısmen sular altında olduğu teyit edildi.

Toplantıda ayrıca, sel ve heyelanlarda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin net bir bilginin bulunmadığı, barınma merkezlerinde konaklayan 6 bin 200 kişinin durumları ele alındı.

Mayın tespit ve temizleme faaliyetlerinin sürdüğüne değinilerek yüksek risk arz eden bölgelerde henüz çalışmalara başlanmadığı belirtildi.

bosnada_sel_magdurlarinin_hepsine_ulasmaya_calisiyoruz

Kaynak: AA

Comments are closed.