BH Fanaticos

BH Fanaticos

‘Milli takıma özel taraftar grubu’ olgusunu hayata geçiren Bosna Hersek’in çılgın taraftarları BH Fanaticos, Hürriyet‘in sorularını yanıtladı.

BH Fanaticos; Dünya Kupası’na tarihinde ilk kez katılma hakkı kazanan Bosna Hersek’in sadık takipçisi olan taraftar grubu… Amerika, Asya, Avrupa ve hatta Avustralya’dan gelip, milli takımlarını destekleyen bir topluluk…

‘Milli takıma özel taraftar grubu’ olgusunu oturtan BH Fanaticos, haklarında bilinmeyenleri, Dünya Kupası heyecanlarını ve Türkiye ile ilgili görüşlerini anlattı. İşte grubun Bosna Hersek’teki temsilcilerinden Sanin Kariç’le yaptığımız samimi sohbetin detayları…
* Dünya üzerinde ender olan ‘milli takım taraftar grubu’ kategorisindeki BH Fanaticos’un yönetim şekli nedir?

– Grubumuzun bir derneği mevcut. Tabii ki başkanı, grup lideri, bölgesel temsilcileri, dizayn departmanı, web, basın ve koreografi ekibini de eklemek gerek… Ancak İskoçya ve birkaç ülkede daha bize benzer topluluklar var. Fakat biz, örgütlenme ve aktiflik derecesi olarak ender gruplardanız…
EZELİ RAKİPLERİN TARAFTARLARI YAN YANA

* BH Fanaticos’ta Bosna Hersek’in ezeli rakiplerinden taraftarların aynı çatı altında toplandığını biliyorum. Ayrıca, sadece Boşnak değil, Sırp ve Hırvat taraftarlar da var grupta… Bu birlikteliği neye borçlusunuz?

– Milli Takım söz konusuysa, derbilerin, ezeli rekabetlerin bir önemi yok. Bizler tek yumruk olmayı böyle başarıyoruz. Geçmişte çok büyük acılar çektik. Bu nedenle, şu anda kulüp bazında yaşanan olumsuzlukların bir önemi yok. Bosna genelindeki Hırvat ve Sırp kökenli vatandaşlar da bizimle birlikte… Hep birlikte ortak güç oluyoruz. Belgrad, Atina, Tiran gibi yerlere deplasman için omuz omuza gidiyoruz. Ancak Sırbistan’daki Sırplar ve Hırvatistan’da yaşayan Hırvatlar bizi sevmezler.
* Hangi ülkelerden tribününüze destek vermeye gelen taraftarlar var?

– Avrupa, Amerika, Asya ve hatta Avustralya’dan bire üyelerimiz var. Ancak en büyük taraftar topluluğumuz tabii ki ana vatanımız BosnaHersek’ten…
* BH Fanaticos’taki taraftarları bir araya getiren nedir?

– Bizi bir araya getiren 2 etken var; Ülke aşkı ve futbol aşkı…
* İsminizin BH Fanaticos olmasının bir sebebi var mı?

– Bu çok basit bir isim ama mesajı direkt veriyor; Bosna Hersek’in Fanatikleri… Fanatikler, takımları ve ülkeleri için her şeyi göze alır.
TÜRKİYE İKİNCİ VATANIMIZ

* Türkiye, Dünya Kupası’nda yok. Bununla ilgili görüşünüz nedir?

– Türkiye uzun yıllardır iyi bir jenerasyona sahip. Ancak bir türlü istediği ritmi yakalayamadı. Fatih Terim’le her şeyin daha iyi olacağına inanıyoruz. Grup olarak, Türkiye Ligi’nde oynayan Boşnak futbolcuları çok yakından takip ediyor ve destekliyoruz.
* Türkiye ve Türk insanına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

– Türkiye’yi hep çok sevdik. Ve seveceğiz. Futbol konusunda, dikkatli olmanız, yeni bir takım oluşturmanız gerek. Başarı gelecektir.
* Bu Bosna Hersek’in ilk Dünya Kupası… Neler hissediyorsunuz?

– Grup olarak çok gururluyuz. Bu bizim hep uğruna savaştığımız ve hayalini kurduğumuz bir şeydi… Futbolcularımız da biz de çok mutluyuz.
* Tribün ve meşale şovlarınızla ünlüsünüz. Brezilya’da ilerleyen maçlarda ilginç gösteriler yapacak mısınız?

– Meşale şovlarının futbolla etle tırnak gibi olduğuna inanıyoruz. Bu Ultras anlayışının bir gereği… Modern futbola karşıyız. Her zaman tribün ve meşale şovlarımıza devam edeceğiz. Brezilya’da ilginç gösteriler yapacak mıyız? Sanırım herkes bizi izleyecek ve görecek…

 

MADDİ ZORLUKLAR BREZİLYA YOLUNU TIKADI AMA…

* Aranızdan Brezilya’daki Dünya Kupası’na gidenler oldu mu?

– Çok sayıda arkadaşımız şu an Brezilya’da takımımızı destekliyor. Bu Bosna Hersek için ilk büyük organizasyon ve çok önemli. Ancak daha çok dünya çapındaki taraftarlarımız Brezilya’ya gidebildi. Bosna’daki sel felaketi ve olumsuz maddi şartlar ben dahil çoğu üyemizin maçları Bosna’dan izlemesine neden oldu.
* BH Fanaticos’un dünya genelindeki lideri kimdir?

– Bizim liderimiz Edin Beret… BH Fanaticos’un kurucularından… Hayatını tamamen bu gruba ve Bosna Hersek’e adamış bir insan. Brezilya’da da grubumuzun başında o var. Bizi çok iyi temsil edecekler.
* Grupta hiç kadın taraftarlar yer alıyor mu?

– Tabii ki… BH Fanaticos, ‘Kadın Tugayı’ adında bir alt gruba sahip. Burada kadın taraftarlarımız kendi kıyafetlerine, pankartlarına ve kendi tribün bölümlerine sahipler…
MAÇI 35 DAKİKA DURDURDULAR

* Tribünle ilgili ilginç hikayeleriniz var mı?

– Sadece benim hikayelerim, 2 ya da 3 kitap olur… Çok sayıda üyemiz zaten böyle projeler üzerinde çalışıyor. Yakın zamanda BH Fanaticos ile ilgili kitaplar basılacak…
* Geçmişteki bir Norveç maçında meşale şovunuzla, oyunun 35 dakika boyunca durmasına neden olmuştunuz. Bunu neden yapmıştınız? Brezilya’da böyle bir planınız var mı?

– Böyle bir şeyi Brezilya’da yapmayız. Bahsettiğiniz Norveç maçında bizim Bosna Futbol Federasyonu’na karşı savaşımız sürüyordu. O zamanlar federasyon, Bosna futbolunun en karanlık yüzüydü. Bize ve futbolumuza yaptıkları çok kötü şeyler vardı geçmişte… Oslo’daki o maçta federasyona neler yapabileceğimizi gösterdi. O karşılaşmaya ABD’den bile taraftarlarımız geldi. Üç yıl önce federasyonla savaşımız sona erdi. Ve federasyondaki bazı suçlular hapse dahi girdi. Savaşı kazandık, futbolumuz da federasyonumuz da temizlendi.
SEL FELAKETİNE VE VOLEYBOL TAKIMINA YARDIM

* BH Fanaticos pek çok hayır işine imza atıyor. Bunlara örnek verebilir misiniz?

– Milli voleybol takımımıza BH Fanaticos olarak para yardımı yaptık. Ama bu para yardımından çok, manevi bir yardımdı. Son sel felaketinden ABD’den dahi üyelerimiz maddi, kıyafet, yemek, ilaç desteği yolladı. Yaralarımızı kısa sürede sardık. Binlerce dolar para, binlerce kıyafet, binlerce yiyecek topladık. Ayrıca ülkemizdeki hayır kurumlarına da destek oluyoruz. Biliyoruz ki ülkemiz, el ele verirsek daha güzel bir yer olacak.
‘PJANİÇ’İ MİLLİ TAKIMA KAZANDIRDIK’

Miralem Pjanic
Miralem Pjanic

* Sizce Bosna Hersek Milli Takımı’nın en iyi futbolcusu kim? En sevilen futbolcu kim?

– Hiçbir futbolcumuzu birbirinden ayırmayız. Hepsini çok seviyoruz. Ancak futbolcular, gelir ve gider. Ama Miralem Pjaniç’e ayrı bir parantez açmak istiyorum. Pjaniç’in Bosna için oynaması adına grup olarak federasyona büyük baskı yaptık. Fransa’dan da teklif almıştı. Baskılarımızdan birkaç ay sonra Pjaniç, Bosna Hersek Milli Takımı’nı seçti. Bana göre o dünyanın en iyi orta saha oyuncularından biri. Grubumuzla çok yakın ilişkileri var. Bizim de ona büyük saygımız…
* Bosna Savaşı’nın grubunuz üzerinde etkileri oldu mu? Sırbistan, Dünya Kupası’nda yok. Bununla ilgili görüşleriniz neler?

– Yalnızca grubumuz ve Bosna Hersek hakkında konuşmamız her zaman en iyisi olacaktır. Biz sadece kendi yolumuza bakıyoruz.
‘BİZİM MODELİMİZ, TÜRKİYE’DE OLMAZ’

* Bence, Türk Milli Takımı’nın da sizler gibi bir gruba ihtiyacı var. Sizce bu mümkün mü?

– Farklı kulüp takımlarının taraftarlarının bir arada olması çok zor bir olay. Bunun şu anda Türkiye’de mümkün olacağına inanmıyorum. Farklı kulüplerin destekçilerini aynı çatı altında toplamak epey yorucu bir iş olur. Türkiye’deki yüksek fanatizm, BH Fanaticos gibi bir oluşuma şu an izin vermez. Gelecekte de verecek gibi durmuyor.

Kaynak: Hürriyet/Fatih SABOVİÇ

Leave a Comment