Avrupa’da 480 yıldır her gün hatim okunan cami

Avrupa’da 480 yıldır her gün hatim okunan cami

Avrupa’nın ortasında, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunan Begova Camiinde 480 yıldır her gün 1 hatim okunuyor.

Avrupa’da Saraybosna‘nın başçarsı bölgesinde bulunan Begova Camii 480 yıl önce Mimar Sinan tarafından inşaa edildi. 1531 yılında Gazi Hüsrev bey tarafından yaptırılan Begova camiinde her günKur’an-ı Kerim okunuyor.

Gazi Hüsrev beyin duası ve vasiyeti olan “Bu camide her hatim okunsun.” isteği 480 yıldır devam ediyor. Hergün öğle namazının ardından toplanan cemaatten 30 kişi birer cüz okurken, diğer yanda ise zikir çekiliyor.

Yüzyıllardır devam eden bu Osmanlı geleneği 3 yıl süren Sırplarla Boşnaklar arasındaki savaş sırasında da hiç bozulmamış. Savaş sırasında camiye 100’den fazla bomba isabet etti. Ama Kur’an sesi hiç susmadı.

O günlerden kalma 999 taneden oluşan tesbih ile zikir çeken cemaat ardından toplu dua ediyor. Kadınlarında dinleyerek eşlik ettiği Kur’an-ı Kerim hatmine yüzlerce kişi takip ediyor.

Camide huzur bulduklarını ifade eden Boşnaklar “Hergün camiye gelerek Kur’an-ı Kerim’i dinliyoruz. Takip ediyoruz. Bu camide namaz kılmak ayrı bir huzur veriyor. Bu gelenek yüzyıllardır devam ediyor.” diye konuştu.

Begova Camii bir çok savaşlar görmesine rağmen Hacı Hüsrev Beyin vasiyeti hiç aksamadan yerine getirildi. Sessizce okunan hatim imamın duasıyla sona eriyor. Namaza gelen cemaatte duaya eşlik ediyor. 70 bin kelime-i tevhit ise 15 günde bir tamamlanıyor.

Saraybosnada Begova Camii 480 yildir her gün hatim okunuyor
Saraybosna’da Begova Camide 480 yıldır her gün hatim okunuyor

 

 

Kaynak: Haber7

Comments are closed.